Какви са обичаите на Бъдни вечер

на

На 24 декември отбелязваме Бъдни вечер – денят преди Христовото Рождество. На Бъдни вечер приключват четиридесетдневните коледни пости, които са започвали на 15 ноември. На трапезата се събира цялото семейство, според обичая – около огнището.

Ястията задължително трябва да са постни и според повечето вярвания – нечетно число. Бройката им е 7 – колкото са дните на седмицата или 9 – колкото трае бременността на жените.

В четирите ъгъла на стаята се поставя по един орех. Това се прави, за да се осветят четирите краища на света.

Желателно е трапезата да бъде богата, за да бъде и предстоящата година плодородна и богата. На масата се слагат храни, които набъбват, за да се увеличава и набъбва и късметът на тези, които ще седнат около трапезата. Такива храни са боб, жито царевица, и т.н. Приготвят се също сарми, тиквеник, ошав, баница, зелник и др.

Всички ястия за Бъдни вечер се съчетават прекрасно с младо червено вино, на което точно сега му е времето, но също и с други червени вина с по-леко тяло като гъмза, памид или по-леко мерло.

Обредните хлябове са три вида – посветени на Коледа, на селските занаяти и за коледарите. Те се месят придружени с ритуали и песни.

Преди да се седне на масата или, както е обичаят, на земята вечерята непременно трябва да бъде кадена. Това е обичай, при който най-възрастният мъж или жена в дома прекадява с тамян масата. След това стопанинът обикаля и всички останали стаи и помещения в дома. Накрая излиза навън и минава през целия двор и обора. Според народното схващане с ритуала на каденето се прогонват злите и нечисти сили от дома.

Стопанинът на дома произнася молитва, а след това се разчупва питата със сребърната пара. При разчупване на обредния хляб първото парче символично се оставя за Богородица и починалите, после за къщата, а следващите се раздават на всеки член от семейството според възрастта, както и на домашните животни.

Според обичая, никой не трябва да става от масата, докато трае вечерята. Трапезата не се раздига след приключването в символ на очаквания гост.

В огъня през цялата нощ трябва да гори дъбово или крушово дърво, наричано бъдник, което с топлината и светлината си символизира раждането в света на Христос. По традиция, най-старият мъж в семейството гадае по бъдника каква ще е следващата година.

В нощта на Бъдни вечер коледарите обикалят домовете, като тръгват винаги в източна посока. Във всеки дом изпълняват песни за прослава на стопаните и благопожелание.

Поверията:

  • Ако сребърната пара е в парчето, отделено за Богородица или за къщата, годината ще е много добра за всички.
  • Мома или момък могат да узнаят името на годеника или годеницата си, с които им е отредено да бъдат. Затова трябва да успеят да станат незабелязано от трапезата и да подслушат какво си говорят съседите. Първото мъжко или женско име, което чуят, е името на човека, когото ще срещнат още по празниците.
  • Листата на бръшляна от трапезата, сложени под възглавницата, могат да предскажат здравето на този, който е преспал върху тях. Ако са останали свежи и зелени до сутринта, човекът ще е здрав през годината.
  • Зад палешника (широкото остро желязо на ралото, ралник, лемеж) се оставят живи въглени, неречени за различни селскостопански култури. На сутринта се гледа дали въглените са изгорели. Колкото повече пепел има, толкова по-голямо ще е плодородието. Ако въглена е почернял, предсказанието не е добро.
  • На въглен може да се предскаже и времето през годината. Наричат се 12 въглена за 12-те месеца и отново пепелта показва дали ще бъдат благоприятни за реколтата и човека.
  • За изобилието на месеците през годината се гадае и с лук и сол. След като всички си легнат, домакинята разрязва глава кромид лук и слага в 12 люспи 2 – 3 щипки сол. Нарича ги на 12-те месеца и ги качва на покрива на къщата. На сутринта гледа дали солта се е стопила или не. Ако се е стопила, съответният месец ще е дъждовен и плодороден. Ако солта е останала и се е втвърдила, месецът ще е сух и неплодороден.
  • Ако пепелта от бъдника на сутринта е много, много ще е и плодът по земята и стоката.
  • На Бъдни вечер се разчупват орехите, които са наречени на всеки още на Игнажден. Ако при счупването те останат цели, ако са бели и едри, човекът ще е здрав и ще му върви през годината.

В текста са използвани материали от:

https://dariknews.bg

https://bg.wikipedia.org

снимка: Cooking Friends

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s